No wiadomo- świat idzie do przodu, a my żeby nie zostać w tyle musimy za nim podążać, inaczej siedzielibyśmy nie wiem gdzie robiąc nie wiem co, ale to i tak nie ma znaczenia, bo nie mam zamiaru tutaj pieprzyć głupot o przeznaczeniu i sensie życia ani historii prerafaelitów aniołkach podwodnych cywilizacjach czy rejn... renka... reinkarnacji- tutaj pokaże wam jak to robić z torrentem żeby było miło przyjemnie i wiadomo żeby ten pierwszy raz był dla was niezapomniany niczym niezapominajka która skradła mi serce i uciekła...
bittorent- to jest coś co dziś może nie jest jeszcze bogiem wśród peer2peer ale kto wie czy jutro nim nie będzie, dlatego my którzy wiernie kroczymy z hymnem na twarzy wypisanym niczym marmurowy napis na grobie, opowiem wam teraz o torencie na histori zakręcie
1. Co to w ogóle ****a jest ten torrent?
Tak więc torrent to takie coś, co nazywamy programem tupitupi(p2p) co pozwala nam ściągnąć pliki za darmo- no może doliczająć cene prądu, oraz zdziercze opłaty telekomunikacyjne oraz na wyżywienie siebie samego oraz rodziny podatki itp-
2. W ogóle dlaczego mam używać torrenta a nie Kaszla, Osła czy DeCe??
Zrobisz jak bedziesz chciał, ale torment mimo tego że jest najlepszy to ma takie fajne bajerki które umożliwiają mu najbardziej korzystne sposród wszystkich programów ściąganie plików, co czyni go obecnie najlepszym komercyjnym programem p2p- normalnie duża liczba klientów wymaa zwiększenia przepustowości- zaś tutaj im więcej klientów tym większa przepustowość- miast od jednego komputera dane przechodzą po wszystkich peersach (jeśli komuś się nudzi i nie chce mu już się oglądać stronek XXX to może wejść na [www.rtc.pl] w celu większych i głębszych informacji poruszonych przeze mnie w ostatnim wątku)
3. Dobra, to chce tego torrenta - co mam teraz zrobić??
Dobra, prześlij mi 500$ na adres.... A na serio to zainstaluj klienta Bittorenta i ciesz się życiem niczym hipis po zapaleniu trawki i trzymający swoją ręke na piersi panienki a niebo jest przy tym niebieskie...
zdzichu- boss nad bossami, w celu zwiększenia transferów modliś się do niego należy ok. 10 razy dziennie, a jeśli jesteś hojnie obdarzoną przez nature dziewczyną, to zapakuj się w paczke i wyśli do mnie
*Seed- taki cfaniak to już ma cały plik który ciągniesz i ci go udostępnia
*Peer- twój brat który sssa ten sam plik
*Leecher- taki palant, który ściągnął cały plik i miast go udostępniać wyłącza torrenta (PROSIMY TAK NIE ROBIĆ BO SZKODZI TO SIECI BITTORENT ZABIJAJĄC JĄ OD ŚRODKA)
*Total speed - przesył pliku na wszystkich sciągających.
*Tracker - takie coś dzięki czemu ściągający łącza się ze sobą komunikują i ściągają- bez niego nie ma zabawy.
*Upload/Download Speed- czyli jestem na haju/mam doła po spidzie, prędkość wysyłania/odbierania
*Share rating - stosunek bajtów wysłanych do otrzymanych jak jest na zielono tzn. ze wiecej wysylasz niz sciagasz, a na czerwono to odwrotnie
*Connected to x peers with an average of z% completed (totaj speed ww KB/s -polaczony z x peersami z przeciętnie jest z% ściągniete (calkowity dostepny transfer wszystkich peersow ww KB/s, gdzie x oznacza ilsoc niepełnych źródeł, a z procent ściągniętych danych przez peersa
*Connected to x seeds also seeing z.zzz distributed copies - połaczony z x seedami także seedy udostepniaja z.zzz orginalnej kopii, gdzie x oznacza ilośc pełnych źródeł
14. Prędkość ściągania itepe
Zależy głównie od waszych łącz i waszych kochanych ladminów, nie macie przeważnie na to żadnego wpływu... jeślim korzystacie z kilku dołnloaderów to dołnload dzieli się na tyle ile ściągasz (np. sse dwa pliki to mój DL dzieli się 20/2 = 10 dla każdego pliku) -
Prędkość zależy także od ilości seedów i peersów- im więcej tym szybciej się ściąga- a także im więcej wysyłasz tym masz więcej źródeł
dlatego najlepiej korzystać ztorrentów oraz trackerów najbardziej popularnych bo jest tam dużo P i S co daje duży UL/DL
33.1/3 Wznawianie ściągfania
W zależności od programu (klasyfikacja poniżej) wystarczy wskazać torrentowi gdzie został zachoawny plik i on go ładnie nam zhashuje (pozbiera części) i wznowi od momentu w którym przerwano-
Czasami jednak gdy zresetujemy komputer, możemy utracić dane, (ja raz straciłem 90% Parasite Eve, po zresetowaniu wykrył mi 11%) więc lepiej używać reseta w ostateczności- choć taki ewenemetn zdarza się niezwykle rzadko
666. Czerwone errory na torrencie
Problem Connecting to tracker"- występuje w kilku odmianach- po prostu problem połączenia z trackerem- musisz spróbować późniejbo tracker jest wyłączony/niedostępny
Torrent not registered with this tracker"- usunięty z trackera0 niestety nie ściągniesz już z niego nic
Torrent działa praktycznie bez ingerencji użytkownika, wystarczy tylko wkskazać mu link całą operacjie przeprowadzi sam. Gdy wykryje że plik jest uszkodzony postara się ściągnąć jego poprawną wersję. Od razu rezerwuje na HDD miejsce które zajmie cały ściągnięty plik, przez co uniknie się widoku "zabrakło miejsca na dysku C:\" ale to i tak bez znaczenia.
No to by było na tyle ogólnie o Bitorrencie, poniżej postaram zamieścić klasyfikacje programów...
mam nadzieje że zdzisiowata forma nie odstarza rzydzyk-fanów z elpeeru i jest przystępna i pisana jeżykiem dla każdego miłośnika armatek wodnych
EDIT by TJM:
oba powyższe linki nie działają od dawna [stan na początek czerwca 2007], to jest chyba strona domowa tego klienta:
[ei.kefro.st/projects/btclient/] koniec edita
istalumey program ;) wykonujemu polecenia instalatora
Następnie bierzemy plik z rozszerzeniem .torrent który chcemy mieć na twardzielu- zapisujemy go (najlepiej komendą .zapisz element jako....) i wrzucamy na pulpit zwany desktopem w celu maxymalnego niezapomnienia o nim- potem odpalamy zainstalowanego wczesnie Sexperymenta, automatycznie prosi on nas o wskazanie mu pliku- pokazjemy tego torrenta co go zapisaliśmy i zaczyna się ściąganie- prawda że proste
teraz diabeł tkwti w szczegółach czyli czego inni nie mogą to zdzicho może
polecam nie bawić się ustawieniami (jak trzeba w emułachpierdułach) bo i tak nie wywrzemy dużego efekty ale jeśli mamy aspiracje ambicje zdzisiowo-chakierskie to poniżej zamieszczam opis przewjścia gry zwanej sexperymentem
tak więc
setting for- ustala opcje ul/dl dla rodzaju połączenia internetowego- standartoweg- ja polecam ręcznie ustawić suwakami obok- ale uwaga jeśli upload za bardzo obniżymy to DL nam obnizą ****uchy małe
advanced- różne intywne informacje o osobach z którymi się łączmymy- np. rozmiar stanika, szybkość DL i UL, procent ściągnięte itepe
details- info o ściąganym pliku
download rate- jak szybko ssiemy komuś... ten no... plik
zaletą BTExperimental, jest że dąży on do osiągnięcia maxymalnego Download Rate przy ściągfaniu jednego pliku,
wg. mnie jeden z nallepszych klientów i w ogóle wąski jest debeściak i jego mafia też podczas pisania tego słuchałem Ayumi Hamasaki i piłem kawe Czibo albo jakąś inną w żółtym opakowaniu
Edit by TJM
Dodam jeszcze, że ten klient jest chyba nie rozwijany od paru lat i ma problemy z niektórymi trackerami, zwłaszcza tymi zamkniętymi, wymagającymi rejestracji. koniec edita
full automatic- zapodajemy link i ściąga nam ten brzydal
Get Torr- zapodajemy link i ściąga nam ten brzydal
Use Torr- wznowienie poprzedniego ściągania
Pause- torrent pielgrzymuje do sklepu bo Warke a potem wypija chłodząc radiator
wszystko widać ładne jak ściąga plik - wszystko jasne
search- wyszukuje a torrenty ze stron które wpisujemy w preferencjach seksualnych
history- wszystko co do tej pory ściągnąłeś eksibhicbjonisto
teraz zabili go i uciekł czyli bednarski nie ze mną te sztuczki
jeśli chcemy zmajrstować sąsiadce dziecko wchodzimy w preferencesz gdzie możemy sobie tak:
na samej górze - ustawić limit slotów UL(jak pooprzednio- najwięcej daje teoretycznie największy UL i DL
poniżej mamy takie bajeranckie okienka, w których możemy wpisać adres stronki na której będą wyszukiwane torrenty, poniżej możemy ustawić maxymalny speed, prędkość wysyłania, zmiana katalogu docelowego ssania i tymczasowego... to chyba wszystko doktorku
BT++- osobiście wielce odradzam, ponieąz zrzeża on cholernie wiele pamięci i ma bardzo wolne dowlnoady- jego zaletą jest ogdaniczanie dolwnoadu z dokładnością do kilobajtów i udostępnianie wcześniej ściągnietych torrentów
jego interfejs przypomina emule'a przynajmniej mi..
jego obsługa jest prosta- podajemy link a on ściąga- wznawianie odbywa się po restarcie programu- automatycznie rehachuje pliki i wznawia
ogólnie odradzam- szajs jakich mało w sieci
dobra, bursta i azureusa zrobie jutro bo potra spać czibo do dupty kawa nic nie daje wcale
wpadam na poczte patrze nowy artykuł, myśle sobie spoko, patrze autor : Zdzichu, w temacie jakieś wulgaryzmy, mysle sobie zaraz do kasacji. Otwieram strone, patrzea tu Zdzichu odawala kawał dobrej roboty
SOG dla Zdzicha
Pozdrawiam
===============================
Moderator działu : "Dla Zielonych" na KFD
bitorent jest babą mało posłuszną zawsze jak chcemu jej użyć to ją głowa boli, a panilekkichobyczajów zawsze wykonuje nasze polecenia dlatego dałem taki tytuł