| Autor |
"Corel draw + przygotowanie pod druk." |
|
|
czarek23
|
|
Wysłana - 14 grudzień 2006 18:28 | zgłoś naruszenie regulaminu
Jak w temacie tu wszelkie zapytania do drawa i przygotówki pod wydruki.
Służe radą i pomocą.
Modów Prosze O Podwieszenie Tematu ;]
| |
|
Specjalista -
 |
|
|
|
deino
|
|
podwiesimy jak tu juz cos bedzie wartosciowego .
Ja mam podstawowe pytanie - jak przygotowywac materialy do druku? jaki profil kolorow, jakie wlasciwosci obszaru (spady itp) i inne rzeczy, o ktorych trzeba pamietac.
Oraz,jak znasz, to podstawowe operacje w czasie takiej operacji, co w drukarniach szczegolnie wkurza ludzi, jak dostaja ''cos''..
 |
|
|
|
czarek23
|
|
Witam
Jeżeli mówimy o przygotowaniu pod druk w corelu trzeba pamiętać o:
- corel sam pracuje na schemacie kolorów CMYK czyli takim jak jest potrzebny do druku, należy jednak pamiętać o konwersji jakichkolwiek map bitowych do tego formatu w rozdzielczości min 300 dpi
- jeżeli chodzi o spady czyli miejsce dodatkowego obszaru zadruku najczęściej przeznaczonego na cięcie to już jest kwestia umowna miedzy projektantem a drukarnią różne drukarnie różnie do tego podchodzą ale z doświadczenia wiem ze spad jest większy od podstawowego druku o min 4 mm a max 10 mm
- jeżeli chodzi o czcionki użyte w projekcie powinny być one zamienione na krzywe (nie da się ich już edytować), dzięki temu unikniemy tego ze u osoby która będzie dalej zajmowała się naszym projektem nie będzie czcionki przez nas użytej oraz unikniemy tego ze "rozsypie"nam teks w związku z tym ze ktoś ma inna wersje programu lub jakieś inne ustawienia
- może jeszcze sowo o formatach jeżeli drukarnia również posługuje się corelem dowiedzmy się która wersja i w niej zapiszmy nasz projekt z rozszerzeniem *.cdr jeżeli nie wiem czym posługuje się drukarnia najbezpieczniej jest zapisać projekt jako PDF lub tiff (min 300 dpi w CMYK'u)
- jeszcze dwa słowa o formatach druku, mu tworząc nasz projekt posługiwać się zazwyczaj będziemy formatami A3 A2 A1 czy tez B2 czy B3, natomiast papier dostarczany jest do drukarni nieco większy w aromatach np. RA3+ warto nasz projekt przenieś na taki format i dopiero wykonać nadlewki.
Na razie tyle w razie pytań zapraszam
Zmieniony przez - czarek23 w dniu 2006-12-16 19:55:25
Specjalista -
 |
|
|
|
shalja
|
|
a czy temat tez bedzie dotyczyl przygotowania do druku prac stworzonych w photoshopie? plakaty, ulotki, etc...
Zmieniony przez - shalja w dniu 2006-12-18 21:29:24 |
 |
|
|
|
czarek23
|
|
|
|
|
dario444
|
|
co do przygotowania do druku:
- bardzo ważne jest aby wszystkie efekty (np. przezroczystości, cienie...) zamienić na bitmapy.
- nie należy używać kolorów o składowych typu c=100 m=100 y=100 k=100 (powstają najczęściej po zamianie czarnego rgb na cmyk, oraz po kopiowaniu tekstu np. z worda) - całość druku można zepsuć (poklei się)!
- odcienie niebieskiego - gdy się z tym bawimy zalecałbym wydruk próbny - nigdy do końca nie wiadomo co z nich może wyjść!
- co do rozdzielczości to z doświadczenia wiem że absolutne minimum to 250dpi - niżej nie radzę schodzić!
- na koniec tworzenia dokumentu w corelu najlepiej zajrzeć do:
file/document info - i sprawdzić pola:
- text statistics - powinno być "there are no text objects..." , jeśli nazwy czcionek pojawiają się to coś nie zostało zamienione na krzywe
- bitmap objects - przy wszystkich powinno być cmyk - najlepiej żeby była 1 bitmapa na 1 stronę
- effects - powinno być "there are no effects..." - tak jak pisałem wyżej zamiana efektów na bitmapy
- fills - powinno nie pisać nic o rgb - jeżeli jest trzeba znaleźć i zamienić na cmyk
- outlines - taka sama sytuacja co przy fills
mam nadzieję, że się przyda:)
 |
|
|
|
dario444
|
|
deino: odnośnie wkurzania to:
1. kolory rgb
2. c=100 m=100 y=100 k=100 - szczególnie na pełnym zadruku
3. pikselozy (najczęściej 72dpi ściągnięte ze stron www)
 |
|
|
|
czarek23
|
|
w pełnym czarnym tzn c100 m100 y100 i k 100 robi sie pasery do cięcia i pasowanie ... takie celowniki (kółeczko i krzyzyk)
ps wydruk próbny na drukace CMYK laser badź atrament ale CMYK a nie RGB ;]
Zmieniony przez - czarek23 w dniu 2006-12-20 20:28:26
Specjalista -
 |
|
|
|
dario444
|
|
co do cmyk=100 pisałem o samym projekcie graficznym przygotowanym pod druk offsetowy - bez paserów i celowników:)
 |
|
|
|
REPTILE
|
|
Alkoholik
|
|
czarek, jestes chyba jedynym ziomkiem po fachu na tym forum z checia poobserwuej ten temat, podwieszenie zalezy od moda tego działu
|
|
czarek23
|
|
moze ten temat ruszy troche to forum Moze ktos sie nauczy czegos ;]
A moze jakas wspołpraca ?? czym dokładnie sie zajmujesz :> ?? (moze byc na prv zeby niezasmiecac)
Specjalista -
 |
|