| Autor |
"Direct Sound- czyli brak dźwięku (88780078)" |
|
|
pieto1
|
|
Wysłana - 30 sierpień 2009 16:49 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.
Od kilku godzin zmagam się z problemem przywrócenia dźwięku na kompie. Niestety efektu nie ma.
Dźwięk zniknął samoczynnie, nic ostatnio nie instalowałem na kompie, nie bawiłem sie żadnymi sterownikami.
PRzy włączeniu dowolnego kawałka w winampie wyskakuje błąd (88780078). Z Tray'a zniknełą ikonka głośniczków, we właściwościach dźwięku i urządzeń audio widnieje komunikat "BRAK URZĄDZEŃ AUDIO".
Odinstalowywałem juz sterowniki i instalowałem zarazem te z płytki jak i te najnowsze z neta. Na nic się to zdało.
Nazwa płyty głównej to: Epox ep-8KRAI ze zintegrowaną kartą dźwiękową. Sterowniki REALTEK AC97. Nie mogę nigdzie znaleźć sterowników do płyty głównej.
Jak można przywrócić dźwięk?
| |
|
 |
|
|
|
Boobbyy
|
|
|
|
|
pieto1
|
|
no niestety. Jakiej inne opcje?? co to moze byc? |
 |
|
|
|
deadline
|
|
Sprawdź w BIOSie czy masz włączoną kartę dźwiękową. Może w wyniku jakiegoś spięcia, błędu zrobił Ci się CCMOS. |
 |
|
|
|
Boobbyy
|
|
Pewnie może być też i tak że kość odpowiedzialna za audio na płycie głównej zaliczyła zgona. Za ok 30 zł można kupić taką zwykłą na pci lub lepszą np SB za ok 80 zł
|
|
pieto1
|
|
a gdzie to w biosie sprawdzic??
ta kosteczka co podpinam kable od glosnikow? |
 |
|
|
|
deadline
|
|
w instrukcji obsługi poszukaj w ustawieniach BIOSu. To powinno się nazywać (chyba) Audio Controller. |
 |
|
|
|
pieto1
|
|
nie mam instrukcji obsługi. To jak to się konkretnie nazywa? niech wypowie się ktoś kto jest pewien ;) |
 |
|
|
|
deadline
|
|
OK, jak nie chcesz to Ci nie muszę mówić, ale rusz trochę głową! To nie boli.
Skoro przez te 3 dni nie wszedłeś do BIOSa aby sprawdzić czy masz tam Audio Controller to czas najwyższy to zrobić! W moim BIOSie tak to się nazywa. Czy u Ciebie będzie podobnie? Nie wiem, bo nawet nie raczyłeś tego sprawdzić. Jeśli niczego takiego nie znajdziesz to poszukaj innych ustawień, które w nazwie mają "Audio", "Sound" lub cokolwiek innego co może nawiązywać do dźwięku. Później podaj nazwy na forum.
Zmieniony przez - deadline w dniu 2009-09-03 15:50:57
Zmieniony przez - deadline w dniu 2009-09-03 15:51:12 |
 |
|
|
|
pieto1
|
|
jak bys chcial wiedziec to juz dawno, przed zalozeniem tego tematu probowalem cos robic na wlasna reke ;] w tym wlasnie szukalem w biosie tego, u mnie moze to jest w "integrated peripherals" ;] wiec jak nie masz nic do dodania to juz nie medrkuj ;] bo wnioskujesz, a nie wiesz co robilem...
nie jestem dzieckiem neo i wiem jak sie poslugiwac google, jednak jak czegos nie znajde to szukam pomocy na tym forum, czasami sam sobie jakos radze, w tm przypadku z miernym skutkiem ;]
Zmieniony przez - pieto1 w dniu 2009-09-05 20:13:23 |
 |
|
|
|
deadline
|
|
Bo to jest (tzn. u mnie też) w Integrated Peripherals -> OnChip PCI Device.
Jeśli nic nie pomogło to zobacz w manager urządzeń czy coś pozostało od karty (chodzi mi o jakieś kontrolery) i usuń następnie jeszcze raz zainstaluj sterowniki..
Gdybyś napisał, że już to zrobiłeś to obyłoby się bez zbędnego komentarza. |
 |
|