Komputerowe Forum Dyskusyjne
komputery software hardware programowanie sieci

∑ temat został odczytany 690 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

KOMPUTERY | Software
Direct Sound- czyli brak dźwięku (88780078) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Direct Sound- czyli brak dźwięku (88780078)"   

pieto1
 Wysłana - 30 sierpień 2009 16:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.

Od kilku godzin zmagam się z problemem przywrócenia dźwięku na kompie. Niestety efektu nie ma.
Dźwięk zniknął samoczynnie, nic ostatnio nie instalowałem na kompie, nie bawiłem sie żadnymi sterownikami.

PRzy włączeniu dowolnego kawałka w winampie wyskakuje błąd (88780078). Z Tray'a zniknełą ikonka głośniczków, we właściwościach dźwięku i urządzeń audio widnieje komunikat "BRAK URZĄDZEŃ AUDIO".

Odinstalowywałem juz sterowniki i instalowałem zarazem te z płytki jak i te najnowsze z neta. Na nic się to zdało.

Nazwa płyty głównej to: Epox ep-8KRAI ze zintegrowaną kartą dźwiękową. Sterowniki REALTEK AC97. Nie mogę nigdzie znaleźć sterowników do płyty głównej.

Jak można przywrócić dźwięk?

Boobbyy
 Wysłana - 30 sierpień 2009 17:38      [zgłoszenie naruszenia]

Sterowniki pod tym adresem:
[http://www.epox.com/downloads.asp?class=DRIVERS]

pieto1
 Wysłana - 30 sierpień 2009 22:07      [zgłoszenie naruszenia]

no niestety. Jakiej inne opcje?? co to moze byc?

deadline
 Wysłana - 30 sierpień 2009 22:42      [zgłoszenie naruszenia]

Sprawdź w BIOSie czy masz włączoną kartę dźwiękową. Może w wyniku jakiegoś spięcia, błędu zrobił Ci się CCMOS.

Boobbyy
 Wysłana - 31 sierpień 2009 06:49      [zgłoszenie naruszenia]

Pewnie może być też i tak że kość odpowiedzialna za audio na płycie głównej zaliczyła zgona. Za ok 30 zł można kupić taką zwykłą na pci lub lepszą np SB za ok 80 zł

pieto1
 Wysłana - 31 sierpień 2009 11:11      [zgłoszenie naruszenia]

a gdzie to w biosie sprawdzic??

ta kosteczka co podpinam kable od glosnikow?

deadline
 Wysłana - 31 sierpień 2009 18:41      [zgłoszenie naruszenia]

w instrukcji obsługi poszukaj w ustawieniach BIOSu. To powinno się nazywać (chyba) Audio Controller.

pieto1
 Wysłana - 3 wrzesień 2009 13:13      [zgłoszenie naruszenia]

nie mam instrukcji obsługi. To jak to się konkretnie nazywa? niech wypowie się ktoś kto jest pewien ;)

deadline
 Wysłana - 3 wrzesień 2009 15:41      [zgłoszenie naruszenia]

OK, jak nie chcesz to Ci nie muszę mówić, ale rusz trochę głową! To nie boli.
Skoro przez te 3 dni nie wszedłeś do BIOSa aby sprawdzić czy masz tam Audio Controller to czas najwyższy to zrobić! W moim BIOSie tak to się nazywa. Czy u Ciebie będzie podobnie? Nie wiem, bo nawet nie raczyłeś tego sprawdzić. Jeśli niczego takiego nie znajdziesz to poszukaj innych ustawień, które w nazwie mają "Audio", "Sound" lub cokolwiek innego co może nawiązywać do dźwięku. Później podaj nazwy na forum.

Zmieniony przez - deadline w dniu 2009-09-03 15:50:57

Zmieniony przez - deadline w dniu 2009-09-03 15:51:12

pieto1
 Wysłana - 5 wrzesień 2009 20:11      [zgłoszenie naruszenia]

jak bys chcial wiedziec to juz dawno, przed zalozeniem tego tematu probowalem cos robic na wlasna reke ;] w tym wlasnie szukalem w biosie tego, u mnie moze to jest w "integrated peripherals" ;] wiec jak nie masz nic do dodania to juz nie medrkuj ;] bo wnioskujesz, a nie wiesz co robilem...

nie jestem dzieckiem neo i wiem jak sie poslugiwac google, jednak jak czegos nie znajde to szukam pomocy na tym forum, czasami sam sobie jakos radze, w tm przypadku z miernym skutkiem ;]

Zmieniony przez - pieto1 w dniu 2009-09-05 20:13:23

deadline
 Wysłana - 6 wrzesień 2009 09:50      [zgłoszenie naruszenia]

Bo to jest (tzn. u mnie też) w Integrated Peripherals -> OnChip PCI Device.

Jeśli nic nie pomogło to zobacz w manager urządzeń czy coś pozostało od karty (chodzi mi o jakieś kontrolery) i usuń następnie jeszcze raz zainstaluj sterowniki..

Gdybyś napisał, że już to zrobiłeś to obyłoby się bez zbędnego komentarza.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Direct Sound- czyli brak dźwięku (88780078)

Strony: 1 2

Warto przeczytać: benchmark? | obsluga tv-out | TV-out | Blog | edonkey0.50.1 problem | Szukam programu.. | win comander ftp | .ape | Nero 6.0.0.11 PL - link | NIS 2003 Pl | SoftQuadro | BootXP | Kazaa Lite | sterownik do karty TV pod XP | Outlook Express + IMAP - problem | norton system works-problem

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL