| Autor |
"Dowolny PENDRIVE na hasło!! 100% działa" |
|
|
Azjata3
|
|
Wysłana - 19 marzec 2008 20:45 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, chcę zakupić pendrive Kingston Data Traveler 1 lub 2 GB. I mam pytanie, otóż:
czy można je jakoś zabezpieczyć przed niepowołanymi, hasłem ? A jak można to jak założyć te hasło ?
Będzie SOG
| |
|
 |
|
|
|
czarek23
|
|
a ja sie podepne ;]
czy woogle jest jakiś prog który można wsadzić na pena który będzie startował a automatu i np żądał hasła
Zmieniony przez - czarek23 w dniu 2008-03-19 21:02:00
|
|
|
Azjata3
|
|
Mi chodzi o to żeby bez programu hasło założyć i żeby na każdym kompie pendrive wymagał hasła. |
 |
|
|
|
czarek23
|
|
ale jak by był jakiś prgramik parę kilo który by działał jak autorun i miał taką funkcję mogło by być ...
|
|
|
Angolix
|
|
Z darmowych najlepszy: TrueCrypt
|
|
|
pionaj
|
|
Azjata
na gwizdku chyba powinno być już oprogramowanie np. Secure Traveler lub MyTraveler
[twojepc.pl/artykuly.php?id=pendrive_1gb&strona=4]
Zmieniony przez - pionaj w dniu 2008-03-20 00:07:17
|
|
|
czarek23
|
|
pionaj 0 nie na każdym
TrueCrypt to pozwoli na uruchomienia pena tylko z hasłem ?
|
|
|
Angolix
|
|
Tak, pozwala na to. Tworzy się partycję która jest szyfrowana i aby się na nią dostać musisz podać szyfr lub/i hasło.
"TrueCrypt to w pełni darmowy program służący do szyfrowania danych "w locie". Pozwala zarówno na szyfrowanie całych dysków, ich partycji i przenośnych dysków USB (pendrive'ów), jak i na tworzenie wirtualnych zaszyfrowanych dysków (także ukrytych) o określonej pojemności - w obu przypadkach zabezpieczonych hasłem przed nieautoryzowanym dostępem. Szyfrowanie odbywa się za pomocą bardzo silnych algorytmów szyfrujących AES-256, Blowfish, CAST5, Serpent, Triple DES i Twofish, kodowanych nawet 448-bitowym kluczem szyfrującym. Możliwe jest także szyfrowanie kaskadowe tzn. szyfrowanie danych po kolei kilkoma algorytmami."
|
|
|
czarek23
|
|
no nie do końca
owszem jest taka możliwość żeby uruchomić pena z hasłem ale musisz to zrobić poprzez w/w program (właśnie to sprawdziłem) próba wejścia na pena poprzez mój komp kończy sie komunikatem o niepoprawnym dysku i prośbą o formatowanie
Wiesz jak można zrobić hasło na penie o które poprosi bez wchodzenia na niego bez użycia w/w programu ?
|
|
|
major_16
|
|
oczywiście, że się da :) poświęciłem dziś 6h ale oto wyniki tego co udało mi się osiągnąć:
1) wkładamy pendrive u mnie akurat jest to karta SD
2) wyskakuje okienko TrueCrypt i prosi o podanie hasła
3) po zaakceptowaniu hasła explorer przenosi nas do zaszyfrowanego dysku (wirtualny dysk wymienny) w przeciwnym wypadku zapętla sie i ponownie pyta o hasło
4) w rezultacie mamy dwa dyski (wirtualny i prawdziwy). gdzie prawdziwy to 5MB program TrueCrypt i parę dodatkowych plików, a wirtualny reszta przestrzeni pendriva. Po kliknięciu na oba dyski jestesmy przenoszeni do zaszyfrowanego folderu
4) na prawym przycisku zrobilem opcje "Odłącz" gdzie możemy łatwo odłączyć jednym kliknięciem wirtualny dysk
i to by było na tyle :)
oprogramowanie w zasadzie działa podobnie jak U3 tyle, że moje można zamontować na wszystkim :)
Pozdrawiam
|
|
|
czarek23
|
|
"wyskakuje okienko TrueCrypt i prosi o podanie hasła "
wiec musi być zainstalowany program
a w przypadku kiedy nie ma programu pen zachwuje sie tak jak opisałem
ps 6 godzin trochę długo ....
|