| Autor |
"Jak podłączyć komputer do telewizora?" |
|
|
cobra688
|
|
Wysłana - 13 marzec 2005 15:07 | zgłoś naruszenie regulaminu
cze, szukalem w wyszukiwarce ale nie moge zabardzo tego znalezc: poprostu mam wszystkie kable jakie potrzeba i teraz nie wiem co z czym polaczyc zeby normalnie bylo- z PC na TV
prosze o pomoc!
|
 |
|
|
|
Szemot
|
|
No rozumiem oczywiście, że masz na karcie graficznej wyjście TV (S-Video czyli takie okrągłe jak od klawiatury). Zatem wyłacz komputer (to wązne bo mozna spalić karte graficzną) i podłacz go to TV. Ponieważ niektóre starsze TV nie maja tego łacza ale każdy ma łacze czincz to powinieneś mieć taka przejściówkę z tego dużego okrągłego na małe okrągłe. Podłaczasz i właczas kompa. Naciskasz prawy na pulpicie i właściwości/ustawienia/ i tam przestawiasz wyśwoetlanie na TV. W nie których kartach nie można nic przełaczać. jeśłi tez tak masz to ustaw rozdzielczość na 800x600 bądz jeśłi masz cyfrowy TV 100Hz to ustaw 1024x768 i wyłacz kompa odłaczając kabel od monitora. Wtedy jak ustawisz na TV kanał AV to bedziesz miał oczekiwany efekt.
|
|
|
cobra688
|
|
dobra, spoko juz zrobilem ale mam problem z dzwiekiem- gdzie podlaczyc i do czego tego JACKA, albo jakis inny jeszcze kabelek bo tego nie wiem
|
|
|
sogforju
|
|
Minijacka musisz podlaczyc do audio-out (line-out) karty dzwiekowej.
|
|
cobra688
|
|
ze do k. dzwiekowej to wiem ale do czego te drugie gniazdko podlaczyc???????? do S-Video(bo tam jest takie wejscie tez) czy do TV????
Probowalem na te sposoby- i nic- dzwieku nie ma
|
|
|
Szemot
|
|
Zależy jaki masz TV, czy stary bardzo czy w miare nowy. A raczej czy jest stereo czy monoi. Jeśłi stereo to masz w TV 2 cziczcze koloru białego i czerwonego. Zatem musisz miec kabel Jack na 2x chinch. Wtedy ten mały wąski jack podłaczasz do zielonego wyjścia od karty muzycznej a te drugie końcówki do TV. Końcówki kabla tez sa czerono białe więc nie pomylisz jak podłaczyć. Jeśłi masz TV mono to musisz podłaczyć do karty muzycznej tak samo A do TV do białego wyjścia (czincz) tylko wtedy musisz mieć minimalnie inny kabel czyli Jack na Czincz. Wtedy ta grubszą biała końcówkę podłaczasz do TV. Przy tym juz nie muszisz wyłaczac kompa.
|
|
|
Bonus
|
|
Hey. Mam problem. wszedzie piszecie o tv wyposazonych w wyjscie euro. a jak podłączyc sprzet jak mam w tv tylko Composite i dwa chinche(na video-in i audio-in)?
|
 |
|
|
|
Szemot
|
|
Jeśłi masz karte graficzną z wyjściem TV pożądnej firmy to powinni byli dołaczyć odpowiednią przejściówkę S-Video na Chinch. Jeśłi tego nie masz to wystarczy kupić za jakieś 5-10 zł a audio chyba nie musze mówić.
|
|
|
cobra688
|
|
mi juz wszystko dziala, jeszcze misze dokupic MiniJacka zeby dzwiek byl
|