zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

Jak sie liczy pkt gimnazjalne

damian6234

jak sie liczy pkt wiem ze z przedmiotow ...test zachowanie ....moze macie jakies sprawdzone metody podliczania sobie pkt ??

jestem w 3 gim ...i caly czas sie glowie do jakiej szkoly sie dostane

edit: najlepiej jakby ktos mial jakas kartke przeskanowana z neta lub z ....

Zmieniony przez - damian6234 w dniu 2006-04-28 18:48:31
www.SwiatWedlugKiepskich.xt.pl

NrG

O przyjęciu kandydata do klasy pierwszej szkoły ponadgimnazjalnej: zasadniczej szkoły zawodowej, liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i technikum decyduje suma punktów, której składnikami są:

1.

punkty uzyskane w wyniku egzaminu gimnazjalnego zawarte w zaświadczeniu o szczegółowych wynikach egzaminu gimnazjalnego (maksymalna liczba punktów możliwych do uzyskania - 100),
2.

punkty uzyskane za oceny z języka polskiego i trzech wybranych przez szkołę ponadgimnazjalną obowiązkowych zajęć edukacyjnych, zgodnie z zapisem w statucie szkoły oraz inne osiągnięcia ucznia wymienione w świadectwie ukończenia gimnazjum (maksymalna liczba punktów możliwych do uzyskania - 100).

#

Maksymalnie za oceny z języka polskiego i trzy wybrane przez szkołę obowiązkowe zajęcia edukacyjne wymienione w świadectwie ukończenia gimnazjum można uzyskać 76 punktów, a za inne osiągnięcia ucznia wymienione w świadectwie ukończenia gimnazjum, które uwzględnia się w procesie rekrutacji - 24 punkty.
#

Sposób przeliczania na punkty ocen z języka polskiego, każdego z trzech wybranych obowiązkowych zajęć edukacyjnych:

celujący (6) - 19 punktów

bardzo dobry (5) - 15 punktów

dobry (4) - 11 punktów

dostateczny (3) - 7 punktów
#

Za inne osiągnięcia ucznia wymienione w świadectwie ukończenia gimnazjum kandydat może uzyskać co najwyżej 24 punkty przy czym:

*

za ukończenie gimnazjum z wyróżnieniem - 4 punkty,
*

za udział w konkursach organizowanych przez kuratora (kuratorów) oświaty, w tym:
o

finalista konkursu ponadwojewódzkiego - 12 punktów,
o

finalista konkursu wojewódzkiego - 10 punktów,
*

osiągnięcia sportowe (zał. 1) i artystyczne:
o

I - VI miejsce na szczeblu ponadwojewódzkim - 5 punktów
o

I - III miejsce w województwie - 4 punkty
o

I miejsce w powiecie - 3 punkty
o

II miejsce w powiecie - 2 punkty
o

III miejsce w powiecie - 1 punkt
*

osiągnięcia w aktywności na rzecz innych ludzi, zwłaszcza w formie wolontariatu (świadoma, bezpłatna, dobrowolna działalność, np. w domach opieki, hospicjach, świetlicach środowiskowych, itp.; średni roczny czas pracy wolontariusza powinien przekraczać 24 godziny) - 2 punkty,
*

osiągnięcia w aktywności na rzecz środowiska szkolnego - 1 punkt

Nie sumuje się punktów za osiągnięcia wymienione w każdym z podpunktów b), c), d), e), punktuje się najwyższe osiągnięcie.
(np. jeżeli kandydat uzyskał II miejsce w zawodach sportowych na szczeblu ponadwojewódzkim i I miejsce w powiecie w tej samej dyscyplinie lub innej to otrzymuje 5 punktów, a nie 5+3=8 punktów.)

zrodlo: [www.kuratorium.gda.pl]

Zmieniony przez - NrG w dniu 2006-04-28 19:06:16

Zmieniony przez - NrG w dniu 2006-04-28 19:08:47
"Tylko martwi ujrzeli koniec wojny"

damian6234

o ****a to mi wychodzi z ocen 32 + 70 (nie wiadomo) ja ******le

Plany, Moje Plany? Wszystkie Legły w Gruzach

NrG

ale do technikum chyba trzeba malo punktow co? :P zobacz sobie ile do tego co chcesz isc trzeba...

Zmieniony przez - NrG w dniu 2006-04-28 20:15:18

damian6234

no 110

ej gdziemozna zobaczyc spis szkol ponadgimnazjalnych w poznaniu ?

Zmieniony przez - damian6234 w dniu 2006-04-28 20:18:22

pakk

w googlach?

w ogóle u mnie trochę inaczej ta punktacja wygląda, tak na oko powinienem miec jakies 140-160 (70-90 test)
P.A.K.K. = Positronic Android Keen on Keeling

NrG

no bo ta punktacja obowiazuje w trojmiescie :D w innych miastach moze byc inaczej...

scanjet

[http://www.nabor.poznan.pcss.pl/szkolaponadgimnazjalna/nabor/?service=page/eduHighInfo:InfoSearch]

tutaj bardzo przydatna stronka do innych miast wystarczy zmienić w linku z poznan na inne miasto

pozdro!
www.typerzy.net/?nick=portowiec <---- rejestrowac się :-) %-)

Tadeusz.

Te punkty to kicha oni na to niepatrza ile masz punktów tylko odrazu biorą cie do szkoły. Wszyscy moji znajomi niewazne ile mieli ptk to i tak dostali sie do tej szkoły gdzie chcieli
Komp w profilu i jego małymod :) http://komputery.katalogi.pl/temat113568/ http://www.youtube.com/watch?v=MiGGxsTinEU&feature=related

pakk

@up

no to słabe twoi znajomi szkoły wybierali :P
tam gdzie ja chcę isc <130 na pewno nikogo by nie przyjęli
P.A.K.K. = Positronic Android Keen on Keeling

Tadeusz.

Niegadaj bo do jednej szkoły trzeba bylo miec ok 130 ptk a kolezanka sie dostała a miała jakies 90 - 100
Komp w profilu i jego małymod :) http://komputery.katalogi.pl/temat113568/ http://www.youtube.com/watch?v=MiGGxsTinEU&feature=related
Strony: 1 2 Następna »

Jak sie liczy pkt gimnazjalne