zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

przemot2

Witam!

ostatnio mam problem z komputerem. mianowicie po jakims czasie komputer zawiesza sie w taki sposob ze nie reaguje na nic, nagle przestaje miec polaczenie z monitorem a kontrolki od powera, pracy dysku twardego i dvd-romu swieca przez caly czas. nie mozna go zresetowac, trzeba go wylaczyc i jeszcze raz wlaczyc zeby zaczal dzialac. moze sie tak zdarzyc nawet pare razy pod rzad. na poczatku myslalalem ze to sprawa windowsa wiec sformatowalem dysk wgralem od nowa winde ale niestety problem pojawia sie dalej. wina lezy wiec po stronie koputera. najgorsze jest to ze dzieje sie tak nawet gdy nic nie robie na kompie.

Konfiguracja kompa (tak na wszelki wypadek)
ram: 2x elixir 256mb + 1x Goodram 1gb
Plyta glowna: Mercury NVIDIA nforce ultra 400
Procesor: AMD Athlon 2500+
Karta graficzna: Gigabyte ATI Radeon 9600 PRO
zasilacz: feel 350

XXdiegoXX

Słaby zasilacz. Coś z płytą główną. Sprawdź kondensatory i ram. Jeśli będą wypukłe lub rozlane to masz winowajcę.

przemot2

wlasnie sprawdzilem te kondensatory. nie sa wypukle ani rozlane. to tez raczej nie jest wina zasilacza poniewaz wymienialem go z jakies pol roku temu a problem zaczal pojawiac sie od niecalego miesiaca. nie wiem juz czego to moze byc wina.

XXdiegoXX

Jeśli nie to to może masz Zapełniony dysk. Ja mam 250 GB. Tydzień temu miałem cały zawalony. Dziwiłem się że komputer pracuje z takim obciążeniem. I się przeliczyłem. Zaczęły się Resetowania, Zawieszki, aż sformatowałem dysk, wgrałem najnowsze stery do grafy, i przeinstalowałem z XP Sp1 na SP2 i teraz komputer mi śmiga jak Kubica po torze . Spróbuj sformatować dysk.

przemot2

no wlasnie tego tez probowalem. sformatowalem dysk. jest teraz duzo miejsca na dyskach. zainstalowalem tez od nowa winodwsa i co za tym idzie wszystkie sterowniki. niestety problem nie ustapil. najdziwniejsze jest to ze komputer zaczal sie tak zawieszac sam z siebie. nie grzebalem nic przy kompie ani go jakos nie obciazalem. po prostu nagle zaczal sie tak "wylaczac"

Ramzi

zobacz z jedna pamiecia ram albo z napieciami cos masz nei tak , byc moze masz plyte do wymiany

Zmieniony przez - Ramzi w dniu 2008-10-20 12:48:51

XXdiegoXX

Masz wysokie skoki napięcia. Kolega powyżej dobrze mówi. Sprawdź Pamięci RAM i obejrzyj dokładnie wszystkie podzespoły. Być może masz za słaby zasilacz i nie dostarczana jest energia do np. Procesora, Karty Graficznej czy też Ramu.

Jakie masz parametry komputera?

Zmieniony przez - XXdiegoXX w dniu 2008-10-20 18:34:29

przemot2

no chyba bede musial sprawdzic ale niestety nie teraz bo jestem na jakisz czas poza domem. jak pomoze to dam znac. a np moge to sprawdzic w ten sposob ze po prostu odlacze dvd-rom albo jeden z dyskow i jezeli nie bedzie takich przygod to bedzie znaczylo ze to wina za slabego zasilania?

andros1245

Najlepiej to sprawdzić miernikiem
Przy tej metodzie co wymieniłeś: jeżeli wyjmiesz któryś z dysków i nie będzie tych przygód to w tej metodzie nie możesz wykluczyć, że ten dysk który odłączyłeś jest winowajcą lub odwrotnie albo wszystko naraz Polecam pójść do znajomego i podłączyć się pod mocniejszy zasilacz i lepszej firmy
Na początek zawsze to jakiś postęp

przemot2

odlaczylem dvd-rom od zasilania ale nadal to samo.

Tutaj sa parametry z z everesta. moze cos jest nie tak.

Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h)
Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

Temperatury
Płyta główna 22 °C (72 °F)
Procesor 58 °C (136 °F)
Aux 35 °C (95 °F)
Seagate ST380011A 43 °C (109 °F)
WDC WD800BB-00FRA0 39 °C (102 °F)

Wentylatory
Procesor 2411 RPM

Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.63 V
Aux 1.63 V