zobacz wypowiedzi specjalistów przegl±daj forum bez reklam

Mikrofon nie dziala na PC a na Laptopie dziala

Gdz44

Witam !

Mam problem tego typu;

Posiadam sluchawki z mikrofonem.
Sluchawki dzialaja ale jak w Rozrywce zrobie rejestrator dzwieku to niestety nie moge siebie nagrac tym samym nie dziala mikrofon.

Wzialem sluchawki do sprawdzenia na Laptopie i ta sama metoda sprobowalem i na Laptopie i tu dziala mikrofon oraz sluchawki.

Na pasku przy zegarze w stacjonarnym komputerze Glosnosc mam Opcje -> Wlasciwosci-> Nagrywanie mam "zaptaszkowany" mikrofon ale co nie dziala to nie dziala.

Mikrofon jest sprawny to gdzie bym musial szukac przyczyne tego problemu ?

Andrzej

golisz

zaznacz stereo mixer i powinno dzialac

Gdz44

Zaznaczylem Opcje Wlasciwosci Nagrywanie STEREO MIX i nie dziala !!!!

Coguar

SprawdĽ.. menu start-panel sterowania-dĽwięki i urz±dzenia audio - zakładka głos - testowanie sprzętu...
Zobacz też tutaj [img79.imageshack.us/my.php?image=skanuj2li.jpg]

Gdz44

Dzieki Coguar za pomocne linki.

Moze zle to opisalem ale chodzi mi o takie cos ;

Mikrofon i sluchawki moge podlaczyc z tylu komputera oraz moge na przednim panelu gdzie tez mam wejscie na mini jack na sluchawki i mikrofon.

Chcialbym mik i sluchawki miec podlaczone na panelu przednim ( przod ), doszlem juz do tego;

Z tylu jak podlacze mik i sluchawki wszystko jest cacy dziala i mik i sluchawki ( probowalem siebie nagrac i dziala ).

Ale jak podlacze mikrofon i sluchawki do przedniego panelu to dzialaja tylko sluchawki nie dziala mikrofon .

Plyte glowna mam Asrock P4i65G ale nie wiem jak to zrobic , na pewno na plycie glownej jest podlaczenie mikrofonu i sluchawek na panel przedni tylko w tym gaszczu na plycie za bardzo nie wiem gdzie tego podlaczenia szukac.

Reasumujac jak podlaczam z tylu jest ok ,chociaz wolabym miec podlaczony mik i sluchawki na przednim panelu.

Andrzej

Zmieniony przez - Gdz44 w dniu 2007-01-22 16:25:57

Coguar

Tuatj masz instrukcje do swojej płyty [http://www.asrock.com/manual/P4i65G.pdf] na stronie 9 jest schemat płyty, pozycja 26 to jest miejsce gdzie podł±czasz przedni panel audio do płyty, na stronie 17 dokładnie jest pokazane.Pozdro

Gdz44

Z przedniego panelu wychodzi tasma skladajaca sie z 4 kabelkow o oznaczeniach MIC-IN, SPK-R, SPK-L, GND .
Przewody SPK-L oraz SPK-R sa podlaczone ( zmostkowane zaznaczylem na czerwono na screenie) natomiast pozostale dwa kabelki MIC - IN Zielony i GND niebieski sa podpiete na plycie zaznaczylem kolor zielony i niebieski.
Pod nr 25 na rysunku manuala JR1 jest tylko zmostkowany i JL1 tak samo tylko zmostkowany.
[img442.imageshack.us/my.php?image=przodpanel9cx.jpg][img=http://img442.imageshack.us/img442/3020/przodpanel9cx.th.jpg]]

Majac tak jak opisalem jezeli podepne mic i sluchawki z tylu obudowy to dziala ale jak mam z przodu to dzialaja sluchawki a nie dziala mikrofon.

Zmieniony przez - Gdz44 w dniu 2007-01-23 10:02:24

Zmieniony przez - Gdz44 w dniu 2007-01-23 10:03:23

Zmieniony przez - Gdz44 w dniu 2007-01-23 10:05:10

Zmieniony przez - Gdz44 w dniu 2007-01-23 10:06:39

Coguar

Sterowniki doł±czone do płyty zainstalowałe¶?? Zobacz w biosie czy nie ma ustawień...tak jak w innym modelu tego producenta [download.asrock.com/manual/AM2XLI-eSATA2.pdf] str 42, pdł±czenie jest ok

Gdz44

Niestety w Biosie nie mam takiej zakladki ( co podales linka do innej plyty ) ?
W manualu co podales do mojej plyty sa zakladki w Biosie i nie mam takiej zakladki jak w tej plycie "innej" ?

Zmieniony przez - Gdz44 w dniu 2007-01-23 12:30:13

Coguar

To może upgrade biosu??...

Gdz44

Ja nigdy w zyciu tego nie robilem ? Bios mam chyba najnowszy bo plyte mam od 3 dni.
Tak mam w Everescie o Biosie
Wła¶ciwo¶ci BIOS'u:
Sprzedawca American Megatrends Inc.
Wersja P1.30
Data wydania 09/08/2006
Rozmiar 512 KB
Strony: 1 2 Następna »

Mikrofon nie dziala na PC a na Laptopie dziala