Komputerowe Forum Dyskusyjne
komputery software hardware programowanie sieci

∑ temat został odczytany 1003 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

KOMPUTERY | Hardware
Mułowaty komputer 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Mułowaty komputer"   

piast81
 Wysłana - 1 październik 2005 13:14        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam komputer taki AMd 1400, GF2-32mb, 256 RAm system XP ostatnio zainstalowalem antywirusa mks i kumputer stal sie tak molowaty że dobrą chwile trzeba odczekać zanim wlaczy sie np: przegladarka. CO może byc tego powodem bo chyba nie za slaby komp?!
A jeszcze jedno po włożeniu mocniejszej karty windows sie zawiesz i odchodzi dziwny dzwiek z srodka komputera taki mocny piskliwy!

_PISKA_
 Wysłana - 1 październik 2005 13:18      [zgłoszenie naruszenia]

Dam ci rade. Jesli chcesz żeby ci szybciej chodził zainwestuj w procesor i ramy

Abit KN9 , Athlon x2 3600+ , Geforce 7600GS 128mb DDR3 , Kingston 1GB 667, 160GB WD 1600JS

Terabit
 Wysłana - 1 październik 2005 13:52      [zgłoszenie naruszenia]

Komputer najprawdopodobnie zamula przez mks , a dźwięk ze środka komputera spowodowany jest niedociśnięciem karty . Zainstaluj sobie programy do wypalania niepotrzebnych plików np. Eeasy Cleaner i do czyszczenia rejestru np. RegCleaner .

Terabit

piast81
 Wysłana - 1 październik 2005 15:17      [zgłoszenie naruszenia]

Ten dziwęk chyba nie powstaje przez niedociśnięcie karty bo juz probowalem i nadal sie tak dzieje. Znajomy mi powiedzial że to może byc przez biosa i kazal mi go zaktualizować! Tylko że aktulaizacji niema może by zrestartowac?!

esik
Lejewoda %-)
 Wysłana - 1 październik 2005 17:00      [zgłoszenie naruszenia]

Zobacz na procesy, ktry Ci najwięcej zabiera.

Wejdź w msconfig i zobacz co startuje (wyłącz wszystko co niepotrzebne)

PISKA: Nie sądzisz, że nie opłaca się wymieniać proca to takego zestawu?? Co da, zę będzie miał 300mhz więcej?? NIC

GA-8SGXL,P4 3GHz,1GB Twinmos, Galaxy 7300GT,WD 160GB,BENQ FP91GP,BENQ DW-1640,Modecom 350W
Niedługo może coś nowocześniejszego :)

Specjalista -

Marian9012
 Wysłana - 1 październik 2005 19:46      [zgłoszenie naruszenia]

Odinstaluj Mks-a i zobacz czy się poprawi

HP-Pavilion.E5400,2Gb,GF9800GT

piast81
 Wysłana - 2 październik 2005 09:51      [zgłoszenie naruszenia]

Odinstalowałem mks i chodzi tak jak powinien! Mam stałke i potrzebuje firewall a mks ma. A jak bym dokupil ramu chyba by to pomogło! Wydaje mi sie to dziwne żeby przy procku 1400 i ram 256 chodzil tak wolno!?
A jeszcze jedno macie może aktualizacje biosu do płyty głownej Epox 8k7a na stronie producenta jest ale stary!?

Marian9012
 Wysłana - 2 październik 2005 11:32      [zgłoszenie naruszenia]

256 Ramu to nie jest mało dla XP.Dokupując druga 256 praktycznie nie zauważysz poprawy przy normalnych programach.Skup sie na systemie tzn.śmieci,zbędne zdublowane oprogramowanie,rób raz w miesiącu defragmentację dysku(to ważne bo wpływa na szybkość dostępu do danych i żywotność dysku twardego),No i dobry program antywirusowy miałem już kilka ,ale najlepszy pod tym względem (brak spowalniania systemu) jest Norton firmy Symantek.Co do Biosu nowej wersji to wstrzymałbym się bo jesli wykrywa Ci dyski itd. to problem nie leży w Biosie.Może dać też efekt instalacja od nowa systemu ponieważ według mojej praktycznej oceny jeśli masz internet i dużo z niego korzystasz to system funkcjonuje prawidłowo max. rok czasu ,a póżniej trzeba reinstalować go.Dobrym narzędziem do usówania zbędnych programów jest darmowy Regcleaner 4,3.Instalując w komputerze programy rejestr komputera ulega rozrostowi i każda nowa instalacja rozbudowuje go a odinstalowanie programu z reguły nie usówa wpisów w rejestrze i dlatego następuje coraz powolniejsze działanie.Za pomocą regcleanera można ten problem trochę złagodzić ale nie usunąć dlatego rada instalować tylko to co konieczne żadnych duperel z gazet bo to tylko zaśmieca system.

HP-Pavilion.E5400,2Gb,GF9800GT

esik
Lejewoda %-)
 Wysłana - 2 październik 2005 12:20      [zgłoszenie naruszenia]

Co do robienia porządkow to sie zgodzę, ale co do ramu, to 256 dla xp to absolutne minimum

GA-8SGXL,P4 3GHz,1GB Twinmos, Galaxy 7300GT,WD 160GB,BENQ FP91GP,BENQ DW-1640,Modecom 350W

Specjalista -

pionaj
 Wysłana - 2 październik 2005 12:29      [zgłoszenie naruszenia]

,,256 Ramu to nie jest mało dla XP.Dokupując druga 256 praktycznie nie zauważysz poprawy przy normalnych programach ,,
absolutnie się z tym nie zgadzam 256 jest tylko wymaganym minimum przy którym system XP ,do tego z SP1 czy SP2, jeszcze jakoś działa a dołożenie akurat w tym przypadku 256 RAM powoduje ....że życie komputerowca staje sie znosniejsze i nie bedę się tu rozpisywał dlaczego
edit
esik a ciebie tu nie widziałem jak pisałem znowu to odświeżanie czy zegar forumowy?

Zmieniony przez - pionaj w dniu 2005-10-02 12:33:06

GA M55S-S3,A64 3500(AM2)@2.5GHz/GF7300GT Galaxy/ZAL 256MB,WDC 250GB 16MB SATAII,2GB/DDR2/667King,Chieftec450,LG GSA-H10N

Ekspert -

esik
Lejewoda %-)
 Wysłana - 2 październik 2005 12:53      [zgłoszenie naruszenia]

Mam tak samo pionaj i to bardzo często, a to tego wtedy wychodzi jakbym łapał sogi dając taką samą odpowiedź jak wyżej

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Mułowaty komputer

Strony: 1 2