zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

Nagrywanie dzwieku/muzyki na komputerze.

Jesli chcemy nagrac jakis kawalek mp3/radia online/rozmowy mozemy do tego celu uzyc darmowego narzedzia, jakim jest Audacity - [audacity.sourceforge.net/] .

Po zainstalowaniu i uruchomieniu w oknie programu wybieramy Edytuj/Ustawienia lub ctrl + P.
Na pierwszej zakladce wybieramy, w miare mozliwosci, zainstalowane komponenty muzyczne oraz co najmniej 2 kanaly - stereo:

Na jakosci najwazniejsze jest, aby wybrac 44100 - bedzie to z jakoscia plyty CD. z pozostalymi mozna ekperymentowac.

Na Formatach wybieramy WAV (Microsoft PCM 16 bit), chyba ze ktos wiec czym sa i jak uzywac ogg. Mozna oczywiscie tez uzywac mpe lub innych formatow, ale WAV po nagraniu bedzie nieskompresowany i bedziemy z nim mogli zrobic dowolne czynnosci.

Nastepna wazna zakladka sa Katalogi - wybieramy tu miejsce, gdzie nasz wave bedzie zapisywany. Pamietaj, iz WAV nie jest kompresowany i godzinne nagranie wymaga okolo 600 mb na dysku.

Pozostale zakladki - do eksperymentow, ustawienia tamtejsze sa wybrane poprawnie domyslnie.

Dajemy ok, przechodzimy do glownego okna programu.
Upewniamy sie, ze jest wybrane Stereo mix - to do nagrywania np. z Winampa

(dla innych nagran z innych zrodel oczywiscie musimy inne wybrac ) i wciskamu czerwony przycisk nagrywania

i rozpoczynamy nagrywanie.

Na co tutaj warto zwrocic uwage?
Wzmocnienie wyjsciowe - przyda sie, gdy bedziemy mieli zapisac juz plik z nagrania - moze wzmocnic sile nagrania (bedzie glosniej ).
Wzmocnienie wejsciowe - gdy zrodlo jest po prostu ciche - bedzie nagrywane glosniej. Jak polaczymy z wzmocnieniem wyjsciowym to slaby sprzet bedzie charczal .
Na dole jest licznik czasu, jaki pozostal do konca do nagrania w korelacji z iloscia wolnego miejsca na dysku;
oraz menu czestotliwosci nagrywania - jesli nie mozemy np przerwac nagrywania a widzimy, ze konczy sie miejsce to musimy zmniejszy troche jakosc nagrania - wtedy wiecej czasu 'upchniemy'.
osh_bARTosz - www.osh_bARTosz.iportfolio.pl http://osh_bARTosz.idesigner.pl/

Glow

za***iscie. wlasnie tego szukalem

Snet

Mam pytanie, dlaczego przy oknie glownym po ustawieniu wszystkoiego wg instrukcji mam nie aktywne okno do zmieny ma streo mix itd tzn rodzaju nagrywania :(

pomocy.

kambor2bre

Witam. Mam pytanie odnośnie nagrywania na kompa z urzadzen zewnetrznych. Kupilem niedawno decki i mixer. Chcialem sobie nagrywac jakies sety na kompie. I teraz tak, kiedy podpinam kabel z mixera do kompa, wlaczam audacity to nie powiem - program nagrywa mi muzyke bez problemu. Tyle tylko, ze w trakcie tego nagrywania nie slychac tej muzyki w glosnikach. Wiec nagrywanie setow nie ma sensu poniewaz jest to nagrywanie w ciemno. Podejrzewam ze chodzi o wylaczenie wyciszenia wejscia liniowego. Ale jak to zrobic? Nie moge dojsc za zadne skarby. Mam Windowsa XP. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam

Nagrywanie dzwieku/muzyki na komputerze.