| Autor |
"System Volume Information" |
|
|
edzio_99
|
|
Wysłana - 5 luty 2010 17:54 | zgłoś naruszenie regulaminu
W jaki sposób mogę znaleźć plik System Volume Information.
Mam XP Home, NTFS, Service Pack 3.
Szukałem na forum, ale to mi nic nie daje.
Chcę skasować z tego pliku sporo danych, które siedzą tam nawet sprzed kilku laty, pomimo dwukrotnej reinstalacji systemu. Codzi mi o partycję "D". A system operacyjny mam na partycji "C"
Byłbym wdzięczny za pomoc
| |
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
pionaj
|
|
odznacz w opcjach folderów Ukryj chronione i zobaczysz
edit
[support.microsoft.com/kb/309531/pl]
Zmieniony przez - pionaj w dniu 2010-02-05 18:39:30
|
|
|
edzio_99
|
|
Dzięki, ale już to przerabiałem i nic.
Brak dostępu. U mnie nie ma pola wyboru:"Użyj prostego udostępniania plików"
Próbuję wykorzystać narzędzie CACLS, ale nie wiem jakie wpisać polecenie, bo piszą na forum cals"litera_dysku\System Volume Information" /E/G nazwa_użytkownika:F
U tu domyślam się że litera dysku to w moim przypadku "D", a nazwa użytkownika czy to nazwa jaka figuruje przy instalacji systemu????? | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
pionaj
|
|
|
|
|
edzio_99
|
|
Już to przerabiałem. U mnie nie ma "zabezpieczenia", jest tylko "ogólne", Udostępnianie" i "dostosowywanie"
A wiem co tam jest ponieważ antywirus znalazł tam coś niedobrego i mam możliwość "idź do pliku" - no i otworzył.
Ale jeśli tego wirusa skasuję to już więcej nie będę mógł tam wejść, a chciałbym dodatkowo zastanowić się nad usunięciem pozostałych plików, które instalowałem kilka lat temu, a które już dawno wywaliłem.
W każdym bądź razie bardzo dziękuję za odpowiedź. | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
mjakus
|
|
Wyłącz przywracanie systemu samo się wywali. Albo funkcja oczyszczanie dysku > więcej opcji > Usuń wszystkie punkty przywracania z wyjątkiem najnowszego.
|
|
|
edzio_99
|
|
Próbowałem Wyłącz przywracanie na wszystkich dyskach, Próbowałem usuń wszystkie punkty przywracanie oprócz najnowszego, zrestartowałem kompa.A to dalej siedzi i zajmuje mi około 1,5 GB
Niemniej - dzięki. | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
mjakus
|
|
|
|
|
mi-mak
|
|
Posłuż się narzędziem CACLS. To działa na 100%, sprawdziłem. Mam system taki jak Ty. Polecenie w oknie poleceń - np. dla partycji C:\
cacls "C:\System Volume Information" /E /G nazwa_użytkownika:F
W nazwie użytkownika wpisujesz nazwę, którą masz w Kontach Użytkowników (tam, gdzie masz zapisane hasło do systemu) albo nazwę wpisaną we Właściwościach Systemu. Ja brałem tę z Kont Użytkownika.
Możliwe, że u Ciebie to jedno i to samo. | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
edzio_99
|
|
mi-mak !!!!
Jesteś wspaniały. Wreście po dwóch tygodniach ktoś pojął o co sprawa biega.
Zrobiłem jak radziłeś - i udało się.
Najserdeczniejsze podziękowania. | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
radocha
|
|
A po co tyle problemu. Czy nie lepiej wyswietlic to w Total Commanderze, który to pokaze z cala zawartoscia?? U mnie o dziala i wyswietla mi wszystkie katalogi nawet RECYCLED
I po co bylo tyle problemu.
A tak przy okazji zapytam co tam siedzi w system volume information i czy mozna caly ten folder albo jego zawartosc usunac, czy tez jest tam pelno waznych plikow? Boje sie usuwac bo nie wiem co strace i czy system bedzie chodzil a fakt ze zajmuje spoo miejsca. Teraz ja prosze o porade. | |
przyznaj SOG'a
|
|