Komputerowe Forum Dyskusyjne
komputery software hardware programowanie sieci

∑ temat został odczytany 203 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

KOMPUTERY | Windows
System Volume Information 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "System Volume Information"   

edzio_99
 Wysłana - 5 luty 2010 17:54        | zgłoś naruszenie regulaminu

W jaki sposób mogę znaleźć plik System Volume Information.
Mam XP Home, NTFS, Service Pack 3.
Szukałem na forum, ale to mi nic nie daje.
Chcę skasować z tego pliku sporo danych, które siedzą tam nawet sprzed kilku laty, pomimo dwukrotnej reinstalacji systemu. Codzi mi o partycję "D". A system operacyjny mam na partycji "C"
Byłbym wdzięczny za pomoc

przyznaj SOG'a

pionaj
 Wysłana - 5 luty 2010 18:36      [zgłoszenie]

odznacz w opcjach folderów Ukryj chronione i zobaczysz

edit
[support.microsoft.com/kb/309531/pl]

Zmieniony przez - pionaj w dniu 2010-02-05 18:39:30

GA M55S-S3,A64 3500(AM2)@2.5GHz/GF7300GT Galaxy/ZAL 256MB,WDC 250GB 16MB SATAII,2GB/DDR2/667King,Chieftec450,LG GSA-H10N

przyznaj SOG'a ekspertowi

edzio_99
 Wysłana - 5 luty 2010 19:45      [zgłoszenie]

Dzięki, ale już to przerabiałem i nic.
Brak dostępu. U mnie nie ma pola wyboru:"Użyj prostego udostępniania plików"
Próbuję wykorzystać narzędzie CACLS, ale nie wiem jakie wpisać polecenie, bo piszą na forum cals"litera_dysku\System Volume Information" /E/G nazwa_użytkownika:F
U tu domyślam się że litera dysku to w moim przypadku "D", a nazwa użytkownika czy to nazwa jaka figuruje przy instalacji systemu?????

przyznaj SOG'a

pionaj
 Wysłana - 5 luty 2010 20:02      [zgłoszenie]

tak robisz?
[http://www.idg.pl/porada/90269/System.Volume.Information.1.5.GB.zmarnowanego.dysku.tylko.dla.zaawansowanych.uzytkownikow.html]

edit
chcę skasować z tego pliku sporo danych, które siedzą tam nawet sprzed kilku laty

a niby skąd wiesz co tam jest jak nawet nie potrafisz otworzyć

Zmieniony przez - pionaj w dniu 2010-02-05 20:05:24

GA M55S-S3,A64 3500(AM2)@2.5GHz/GF7300GT Galaxy/ZAL 256MB,WDC 250GB 16MB SATAII,2GB/DDR2/667King,Chieftec450,LG GSA-H10N

przyznaj SOG'a ekspertowi

edzio_99
 Wysłana - 5 luty 2010 20:23      [zgłoszenie]

Już to przerabiałem. U mnie nie ma "zabezpieczenia", jest tylko "ogólne", Udostępnianie" i "dostosowywanie"
A wiem co tam jest ponieważ antywirus znalazł tam coś niedobrego i mam możliwość "idź do pliku" - no i otworzył.
Ale jeśli tego wirusa skasuję to już więcej nie będę mógł tam wejść, a chciałbym dodatkowo zastanowić się nad usunięciem pozostałych plików, które instalowałem kilka lat temu, a które już dawno wywaliłem.
W każdym bądź razie bardzo dziękuję za odpowiedź.

przyznaj SOG'a

mjakus
 Wysłana - 5 luty 2010 20:40      [zgłoszenie]

Wyłącz przywracanie systemu samo się wywali. Albo funkcja oczyszczanie dysku > więcej opcji > Usuń wszystkie punkty przywracania z wyjątkiem najnowszego.

AMD Athlon x2 5200+ @3.3GHz || A-Data 4x1GB 932MHz CL5 || GIGABYTE GA-M750SLI-DS4 || 2x Palit 9600GT || czas na zmiany

przyznaj SOG'a

edzio_99
 Wysłana - 5 luty 2010 21:22      [zgłoszenie]

Próbowałem Wyłącz przywracanie na wszystkich dyskach, Próbowałem usuń wszystkie punkty przywracanie oprócz najnowszego, zrestartowałem kompa.A to dalej siedzi i zajmuje mi około 1,5 GB
Niemniej - dzięki.

przyznaj SOG'a

mjakus
 Wysłana - 5 luty 2010 22:15      [zgłoszenie]

Co do zakładki zabezpieczenia to tu masz 3 metody na odblokowanie [forum.dobreprogramy.pl/windows-home-odblokowanie-zakladki-zabezpieczenia-t34959.html]

AMD Athlon x2 5200+ @3.3GHz || A-Data 4x1GB 932MHz CL5 || GIGABYTE GA-M750SLI-DS4 || 2x Palit 9600GT || czas na zmiany

przyznaj SOG'a

mi-mak
 Wysłana - 6 luty 2010 22:24      [zgłoszenie]

Posłuż się narzędziem CACLS. To działa na 100%, sprawdziłem. Mam system taki jak Ty. Polecenie w oknie poleceń - np. dla partycji C:\

cacls "C:\System Volume Information" /E /G nazwa_użytkownika:F

W nazwie użytkownika wpisujesz nazwę, którą masz w Kontach Użytkowników (tam, gdzie masz zapisane hasło do systemu) albo nazwę wpisaną we Właściwościach Systemu. Ja brałem tę z Kont Użytkownika.
Możliwe, że u Ciebie to jedno i to samo.

przyznaj SOG'a

edzio_99
 Wysłana - 8 luty 2010 16:54      [zgłoszenie]

mi-mak !!!!
Jesteś wspaniały. Wreście po dwóch tygodniach ktoś pojął o co sprawa biega.
Zrobiłem jak radziłeś - i udało się.
Najserdeczniejsze podziękowania.

przyznaj SOG'a

radocha
 Wysłana - 18 luty 2010 21:48      [zgłoszenie]

A po co tyle problemu. Czy nie lepiej wyswietlic to w Total Commanderze, który to pokaze z cala zawartoscia?? U mnie o dziala i wyswietla mi wszystkie katalogi nawet RECYCLED

I po co bylo tyle problemu.

A tak przy okazji zapytam co tam siedzi w system volume information i czy mozna caly ten folder albo jego zawartosc usunac, czy tez jest tam pelno waznych plikow? Boje sie usuwac bo nie wiem co strace i czy system bedzie chodzil a fakt ze zajmuje spoo miejsca. Teraz ja prosze o porade.

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

System Volume Information

Strony: 1 2

Umil sobie czas na stronce dzięki muzyce!

wersja lo-fi
Vancouver 2010

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL