Komputerek jak niżej, płyta główna DFI KT600-AL. ACPI zawsze działało w nim perfekcyjnie, no bo w sumie jak ma nie działać, skoro mobo obsługuje ten standard. Po którejś z kolei reinstalce XP windows najprościej przestał traktować komputer jako komputer z ACPI - żadnych urządzeń ACPI w menedżerze urządzeń, "Można bezpiecznie wyłączyć komputer" przy wyłączaniu, żadnych sleepów, stanów wstrzymania itd... Nie wiadomo czemu się tak stało. Nie narzekałbym, gdybym nie mógł zainstalować visty, dla której komputer, cytuję, "musi być zgodny ze standardem ACPI". Cholera, jest, i zawsze był, bo żadnego hardware'u nie zmieniałem! Tylko nie wiem czemu tego nie wykrywa. Help :S
jeśli jest to wina biosu to zdejmij obudowe i przy baterii CMOS są 3 bolce, na 1 i 2 bolcu jest plastikowa nakładka. wyjmij ją i załóż na 2 i 3 bolec. odczekaj ok 15 sekund ( nie włączaj kompa ponieważ!!!) następnie załóż nakładke na 1 i 2 bolec. W ten sposób zresetujesz biosa i powinno być wporządku
Za idiotę mnie masz, myślisz, że resa biosu nie próbowałem? Właśnie dlatego to jest takie dziwne i dlatego piszę na tym forum.
Edit:
Brrr... to cholerny xp nie wiedzieć czemu nie chciał sterowników ACPI załadować. Powiem inaczej - nie widział potrzeby, że je ładować :P. Ochrzaniłem go trochę i wsio działa, a autorowi powyższego posta dziękuję w każdym razie za chęci : )
Fin tematu.
Zmieniony przez - zooby w dniu 2007-02-02 15:54:55