jacekmat

Wyslana 1 kwiecień 2005 19:00
Jesli masz system XP to nic prostrzego. Uruchom wiersz polecenia. wpisz "diskpart.exe"
otworzy sie program. Postepuj wg. tych punktów:
1. Wpisz "select disk=0"
2. Wpisz "list volume" wyswietli ci sie lista partycji. Usun wszystkie oprucz systemowego:
a) ustaw focus na dysku ktory chcesz usunac poleceniem "select volume x" (gdzie x to numerek woluminu)(gdy ustawisz na czyms focus wolumin/dysk/partycja zostanie oznaczona *)(widoczna po wpisaniu polecenia "list...".
b) wpisz "deleate volume". Partycja zostanie usunieta
postap tak z kazda partycja (oprucz systemowej!!!)
3. Wpisz "select disk=0"
4. Wpisz "create partition logical size=n noerr" gdzie n to rozmiar partycji podany w MB. Ile razy to wpiszesz stworzy nowa partycje. Narazie nie bedziesz jej widział
5. Wpisz "assign letter=x" gdzie x to litera dysku (wymysl jakas oprucz B i liter napedow etc.)(pamiętaj o przezucaniu focusa na woluminy ktorym chcesz nadac litery ("list volume"- wyswietla woluminy, "select volume x"-ustawia focus na partycji x"
6. Następnie aktywuj dyski poleceniem "active"(pamietaj o zmianie focusa).
7. sformatuj powstale dyski i gotowe.
KGuma

Wyslana 4 kwiecień 2005 16:30
Ja podobnie jak Krzynio_85 uważam że trzebaby to pojechać Partition Magic - ja swój dysk dzieliłem wła¶nie dzięki Norton Partition Magic i jestem na 100% pewien ze nie będziesz miał z nim kłopotów (i jest szybszy od narzędzia dostępnego w Win XP)
bk-kuba

Wyslana 19 sierpień 2006 22:24
Ja mam takie pytanko. Ten wspaniały program który tak chwalicie PM8 w wersji demo nie tworzy partycji tylko pokazuje jak można to zrobić. A ja nie mam zamiaru kupować tego programu po to tylko aby na 1 góra 2 godziny zrobić partycję. Więc mam pytanko do Jacekmat'a który opisał jak tego dokonać w Systemie Windows XP. Więc mam dysk c: "podstawowy" i nie mogę stworzyć partycji. Czy mam go przekonwertować na dysk "dynamiczny"?
Chodzi o to ,że chce skasować Windows XP Pro i zainstalować XP HE. Więc muszę sformatować dysk. A mam kilka plików które muszę zachować a nie mam nagrywarki CD.
gerdix

Wyslana 19 sierpień 2006 22:35
Co wy "zryciuchowi" pociskacie jaki¶ kit .przecie przy instalce XP jest możliwo¶ć zrobienia partycji.