zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

komputer stacjonary i laptop sieć bezprzewodowa

MaciekG05

Cześć,

mój problem wygląda tak:

Mam komputer stacjonarny z dostępem do Internetu (jest on podłączony do sieci lokalnej) oraz laptopa z kartą WiFi. Chciałbym zrobić tak, żeby:
1) oba komputery miały dostęp do Internetu;
2) można było sobie grac przez siec na komputerze i laptopie;
3) możliwy był transfer plików pomiędzy komputerami
Chciałbym to zrealizować za pomocą technologii bezprzewodowej.

Z tego co do tej pory wyczytałem, to widzę dwa warianty:

1) kupuję bezprzewodową kartę sieciową do komputera stacjonarnego (taką z antenką) i odpowiednio ją konfiguruję - tak żeby udostępniała Internet laptopowi. Czy to rozwiązanie jest możliwe i czy spełnia te moje powyższe założenia (zachciewajki) ?

2) kupuję punkt dostępowy (router albo access point) i podłączam do niego kabel od Internetu. Następnie podpinam kablem komputer stacjonarny z punktem dostępowym. Efekt jest taki, że punkt dostępowy udostępnia Internet laptopowi bezprzewodowo, a komputerowi stacjonarnemu za pomocą kabla. Czy jest to możliwe i czy spełnia moje wymagania (tzn. dostęp do Internetu, granie w sieci, transfer plików)

Bardzo proszę o sprawdzenie czy zaproponowane przeze mnie rozwiązanie są prawidłowe i dobre (czy będą działać?) Osobiście skłaniam się do pierwszego rozwiązania, ponieważ jest ono tańsze. Jednakże nie wiem czy jest ono poprawne. Być może są jeszcze inne, lepsze rozwiązania. Jeśli tak, to prosiłbym je napisać.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

E111

...obydwa są poprawne, z tym że jak sam już zauważyłeś - pierwsze rozwiązanie jest tańsze
My¶lisz że jestes ANONIMOWY ?...hahaha !! KLIKNIJ --> http://www.danasoft.com/sig/ <--

alat57

Aby nie zaśmiecać forum skorzystam z tego postu ponieważ kwestia jest podobna.

Chciałbym połączyć w sieć bezprzewodową komputer stacjonarny i laptop, posiadam bezprzewodowe karty sieciowe:
- do stacjonarnego: Pentagram horNet Wi-Fi 802.11g Wireless LAN PCI
- do laptopa: Belkin 54 Mbps Wireless USB NETWORK ADAPTER (802.11g)
Mam zainstalowane oryginalne oprogramowanie do jednej i drugiej karty, czy korzystać z niego czy lepiej konfigurować z poziomu WindowsaXP Professional?
Mam pytanie, czy te karty w ogóle mają możliwość z sobą współpracować?
Wszystkie moje dotychczasowe wysiłki spełzły na niczym, czyli karty w ogóle się nie widzą, ale być może ja robię coś nie tak.

Proszę o jakąś poradę.

Stacjonarny:
Procesor: Celeron 1.7Mhz
Płyta: P4XFA Jetway
Grafika: ATi Radeon 9200/128
Sieciówka: Realtek RTL8139/810 Famili FastEthernet na cablu, bezpośrednie połączenie z Internetem

Laptop:
Model: GERICOM Overdose 34040c Combo
Procesor: Celeron M 1.5Mhz Banias-512
Grafika: SiS M661MX
Sieciówka: Realtek RTL8139/810x Famili Fast Ethernet NIC

lukixyz

witam
ja tez mam komputer stacjonarny i lapcia i dziala wszystko bez zarzutu.
radze co robic
ja uzywam oprogramowania do karty.
ustawiam na obu kartach tryb ad hoc (punkt-punkt)
nastepnie kanal np 5 na obu kompach taki sam
na stacjonarnym ip 192.168.0.1
na lapciu ip dynamiczne.
i teraz musze uruchomic konfigurawanie sieci w domu.
i to wszystko
oczywiscie polaczenie udostepniania internetu z kompa stacjonarnego tez bedzie dzialac
powodzenia

alat57

Dzięki za odpowiedź, już sobie poradziłem, hula aż huczy!

lukixyz

teraz ja mam pytanie.
nie moge przeslac duzego pliku np filmu przez lacze bezprzewodowe pomiedzy stacjonarnym a lapciem. czy macie ten sam problem? jesli tak to jak go rozwiazac.
pozdrawiam goraco.

los_harros

ok to ija podlacze sie do tego postu i tez zadam male pytanie.
mam kompa stacjonarnego ktory jest podpiety kablem pod router oraz laptopa ktory korzysta z dobrodziejstw wifi. problem moj polega na tym ze nie moge przesylac niczego pomiedzy siecia. (net dziala jak nalezy) chodzi mi dokladnie o to ze w moich miejscach sieciowych (obojetnie czy na stacjonarnym kompie czy tez na laptopie) nie ma folderow udostepnionych. kiedy chce w otoczeniu sieciowym aby pokazalo mi kompy w grupie roboczej to pokazuje mi ale niestety gdy chce wejsc do ktoregos z nich wyskakuje mi komunikat ze musze sie skontaktowac z administratorem systemu
co mam zrobic zeby to poszlo??
sprobujcie netLook - nie probowalem do teog, ale moze pomoze.
ew. [borgchat.softnews.ro/]
osh_bARTosz - www.osh_bARTosz.iportfolio.pl http://osh_bARTosz.idesigner.pl/

maniek_28

Witam,
Podłączam się pod temat, ponieważ mam podobny problem do opisanych tutaj. Mam w domu neostrade i chce zrobić takie połączenie:
Internet jest udostępniany wprost z router'a/Access Point'u (nie mam o tym pojęcia ):
a) kablem do komputera stacjonarnego
b) bezprzewodowo do laptopa
Problem w tym, że chcę by internet na jednym (lub drugim) był niezależnie od tego czy drugi z komputerów jest włączony dlatego odpada możliwość z udostępnianiem połączenia ze stacjonarnego przez bezprzewodową kartę sieciową. Domyślam się że potrzebuję jakiegoś router'a/AP żeby udostępnić to połączenie. Czy musi on mieć wbudowany modem ADSL?

Znalazłem coś takiego: [http://www.proline.pl/shop.php?prodid=PENTAGRAM+ADSL+CERBE]

Czy to spełni moje wymagania? To dość drogi sprzęt, może jest cos tańszego co mogłoby załatwić sprawę? Prosze o pomoc.
Maniek :-)

pm6

zeby nie miec pozniejszych(ewentualnych) problemow ze sprzetem to kup wlasnie cos podobnego co tam podales. podpinasz do tego lacze z neo(juz bez tamtego modemu)i rozdzielasz sygnal na PC i laptopa.

tu masz inne przykladowe urzadzenia tego typu
[http://www.allegro.pl/search.php?string=dsl&category=10856&country=1]
KUPIĘ DOM OD RADNEGO- w cenie podanej w o¶wiadczeniu maj±tkowym ;]

maniek_28

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Jaki zasięg ma takie urządzenie w domu? Zastanawiam się czy obejmie mi cały dom (2 piętra, urządzenie stoi na najwyższym)?
Maniek :-)
Strony: 1 2 3 Następna »

komputer stacjonary i laptop sieć bezprzewodowa