Cześć,
mój problem wygląda tak:
Mam komputer stacjonarny z dostępem do Internetu (jest on podłączony do sieci lokalnej) oraz laptopa z kartą WiFi. Chciałbym zrobić tak, żeby:
1) oba komputery miały dostęp do Internetu;
2) można było sobie grac przez siec na komputerze i laptopie;
3) możliwy był transfer plików pomiędzy komputerami
Chciałbym to zrealizować za pomocą technologii bezprzewodowej.
Z tego co do tej pory wyczytałem, to widzę dwa warianty:
1) kupuję bezprzewodową kartę sieciową do komputera stacjonarnego (taką z antenką) i odpowiednio ją konfiguruję - tak żeby udostępniała Internet laptopowi. Czy to rozwiązanie jest możliwe i czy spełnia te moje powyższe założenia (zachciewajki) ?
2) kupuję punkt dostępowy (router albo access point) i podłączam do niego kabel od Internetu. Następnie podpinam kablem komputer stacjonarny z punktem dostępowym. Efekt jest taki, że punkt dostępowy udostępnia Internet laptopowi bezprzewodowo, a komputerowi stacjonarnemu za pomocą kabla. Czy jest to możliwe i czy spełnia moje wymagania (tzn. dostęp do Internetu, granie w sieci, transfer plików)
Bardzo proszę o sprawdzenie czy zaproponowane przeze mnie rozwiązanie są prawidłowe i dobre (czy będą działać?) Osobiście skłaniam się do pierwszego rozwiązania, ponieważ jest ono tańsze. Jednakże nie wiem czy jest ono poprawne. Być może są jeszcze inne, lepsze rozwiązania. Jeśli tak, to prosiłbym je napisać.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.