Komputerowe Forum Dyskusyjne
komputery software hardware programowanie sieci

∑ temat został odczytany 3466 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

KOMPUTERY | Hardware
problem z wentylatorem na chipset 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "problem z wentylatorem na chipset"   

szyszkaTS
 Wysłana - 20 luty 2006 23:45        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, niedawno kupiłem procesor AMD Sempron 3000+ s939 64bit razem z płytą główną BIOSTAR NF4ST-A9 (S939)[http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produktow&id_gl=1&id_produktu=168]
chłodzenie na chipset w tej płycie jest dośc głośne, ale nie oto mi chodzi. Ostatnio to chłodzenia zaczeło strasznie świrować, toznaczy nagle zaczyna strasznie buczeć i po jakimś czasie przestaje. Chiałem wymienić je na jakieś inne i udałem się do sklepu, ale sprzedawca powiedział ze niema zastępczego chłodzenia na ta płyte główną, toznaczy są ale nie radzi zakładać innego chłodzenia (niewiem dlaczego). Co wy sądzicie na ten temat?

Jeszcze mam inna sprawe kupiłem razem z tym wszystkim karte graficzną Radeona X800 na PCI-E 128ram i 256bit z chłodzeniem ICEQ. Kiedy gram np w Need For Speed - Most Wanted gra czasami wiesza się i pokazują się jakieś kolorowe plansze i obraz na monitoże gaśnie. wydaje mi sie ze przy takiej karcie nie powinno być takich problemów bo karta nie jest taka zła a mam 512 ram DDR Kingstona. Niewiem czy to wina karty ale wiem jedno ze mam słaby zasilacz bo CODEGEN 350W i widze ze nie trzyma on napięć bo np tam gdzie powinno byc 2,5V jest 1,5V. czy zasilacz moze być przyczyną tego czy może coś innego? Prosze o pomoc

12volt
 Wysłana - 21 luty 2006 01:34      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem co dokładnie powoduje twój problem z grafiką ale wentylator chipsetu
można zawsze nasmarować smarem najlepszy do tego smar to (lt niebieski)
u mnie to zadziałało na karcie graficznej kiedyś strasznie zaczął wyć wiatrak no i własnie to pomogło

szyszkaTS
 Wysłana - 21 luty 2006 12:32      [zgłoszenie naruszenia]

spróbuje nasmarować, ale kiedykomputer był włączony otworzyłem obudowe zeby zobaczyć jak on chodzi. wyglądało to jakby byczał jakiś silniczek od tego wiatraczka a nie sam wiatraczek bo widziałem ze on kręcił sie ale co jakis czas zwalniał strasznie swoje obroty

szyszkaTS
 Wysłana - 21 luty 2006 13:54      [zgłoszenie naruszenia]

Grysley
 Wysłana - 21 luty 2006 14:12      [zgłoszenie naruszenia]

Wygląda na to, że masz kilka problemów. Wiatrak na chipsecie ma prawo zmieniać swoje obroty w zależności od temperatury chipsetu. Jeśli ona rośnie wiatrak przyspiesza i na odwrót. Nie powinno to być jednak głośne, bo wtedy doprowadzi Cię do szewskiej pasji Moim zdaniem nasmarowanie to jedno, a swoją drogą zobacz jaką masz temperaturę chipsetu i jakie obroty wiatraczka. Jeśli obroty wiatraka są chwiejne a temperatura w normie (czyli jeśli nic nie robisz na kompie) to jest jakaś nieprawidłowość. Nie ma raczej problemu ze zmianą coolerka, ale musisz się liczyć z tym, że możesz utracić gwarancję. Możesz zamocować inny cooler i nawet swój własny radiator, ale to wszystko zależy na ile jesteś PRO w tych sprawach i na co pozwala Twoja płyta główna (jak jest to wszystko zamocowane etc).

A co do grafy, to są to najnormalniejsze "artefakty" wynikające np.: z przegrzania, lub uszkodzenia grafiki (to najczęstsze problemy). Gdy ktoś podkręca kartę takie rzeczy mogą się dziać, jeśli dzieją się bez powodu to może być to uszkodzenie sprzętu. A co do zasilacza to 350 powinien dać radę, ale Codegen to niewątpliwie najwyższych lotów nie jest. Swoją drogą sprawdź na innym zasilaczu.
Wracając do karty graficznej i owych zwiech...
Zdejmij boczną ściankę obudowy i przystaw biurowy wiatrak do kompa niech go solidnie chłodzi i zapodaj najbardziej wymagającą grę przy której się szybko zwiesza. Jeśli będzie chodził jak należy to na bank przegrzewa się i trzeba pomyśleć o lepszej wentylacji. Zresztą w Radeonach to normalka, a jeśli masz pasywne chłodzenie to już niemal na bank. Pozdro.

OLED zamiast LCD:
[komputery.katalogi.pl/temat76976/]

Specjalista -

szyszkaTS
 Wysłana - 21 luty 2006 15:18      [zgłoszenie naruszenia]

jeżeli chodzi o wiatraczek to nie pokazuje mi prędkosci toznaczy cały czas jest na 0 a podłaczony jest on orginalnie do JNBFAN1 wiec powinno chyba pokazywać obroty, pozatym niewiem jak sprawdzic temperature chipsetu mam program EVEREST ale tam jest tylko procesora, karty graficznej i dysku. z wiatrakiem jest coś napewno nie tak poniewaz on zaczyna buczec jak ja nic nie robie, najlepoej chciałbym go zamienic na cos takiego [http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produktow&id_gl=6&id_produktu=1009] ale sprzedawczyny powiedziała ze moze byc problem ze sie nie zmiesci i niewiem co robic :( i mowi ze inne mogą byc za słabe
to jest moja płyta gówna [http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produktow&id_gl=1&id_produktu=168]
to chłodzenie co teraz mam ma 40mmx40mm tamten Pentagram co podałem link ma 54mmx54mm wiec może nie pasować. jest jeszcze coś takiego [http://www.proline.pl/shop.php?prodid=ZAL+ZM-NB47J] koleś mowił mize pasowac bedzie na 100% i oceny tez ma dobre... jak myślicie co zrobić?

jeżeli chodzi o karte graficzną, wiem ze musze zmienic napewno zasilacz bo jest za słaby i nie trzyma napięc, ale karta graficzna ma dobre chłodznie bo standardowo była wypasazona w chłodznie ICEQ, co prawda kiedy gram i stanie sie cos takiego włącza sie funkcja ze sterownikow VPU Recover czyli chyba moze sie przegzewac (temperatura 50-53 stopni w stresie) wiec co moge zrobic zeby temperatura spadła? to jest moja karta graficzna [http://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produktow&id_gl=9&id_produktu=362]

Grysley
 Wysłana - 21 luty 2006 21:00       [zgłoszenie naruszenia]

Ok. Sprawa nr 1 to karta graficzna i jest ona prawdopodobnie uszkodzona. Bardzo wątpię by była to wina zasilacza! Zwłaszcza po ostatniej informacji którą podałeś szczątkowo, a która jest bardzo istotna- "włącza sie funkcja ze sterownikow VPU Recover" .
Kiedyś testowałem wspaniałego Radeona, który generował takie komunikaty, a dokładniej o zresetowaniu akceleratora graficznego. Sądzę, że Twój komunikat ma tą samą treść, ale dobrze by było byś ją podał. Owy Radeon poleciał do wymiany, gdyż testy jakie na nim przeprowadziłem nie pozostawiły cienia zwątpienia że jest uszkodzony (testy na 4 różnych komputerach i w różnych temperaturach oraz różnych sterownikach) etc etc... Efekt- koleś dostał nowy bez dwóch zdań.

Sprawa nr 2. Kupiłeś nową płytę główną, jest ona niewątpliwie na gwarancji. Nie dopuszczalnym jest niemal by nie była podawana temperatura chipsetu oraz obroty wiatraka. A z całą pewnością niedopuszczalne jest byś to TY SIĘ TYM MARTWIŁ. Stary nie wiesz co się robi? Idziesz z tym badziewiem do sklepu gdzie to kupiłeś, mówisz że brzęczy, mówisz że nie podaje parametrów jak należy, że pierdzieli Ci się grafa, że nic nie jest jak być powinno! Rzucasz im to pod nos i na tym kończy się Twoja część. Dalej to oni się martwią!!! To TY jesteś tam Panem i to Ty im płacisz. Mnie krew zalewa jak ludzie martwią się nowym sprzętem na gwarancji, który nie powinien być ich zmartwieniem. To ma chodzić i to tak jak w zegarku. Ale ale chyba, że wszystko stało się poniekąd z Twojej winy, bo i takie przypadki znam.... Przychodzi niby znawca, który upiera się że chce to i to, pomimo, że sprzedawca mu tego nie zaleca bo już miał z tym kłopoty... w dodatku sam sobie to chce złożyć i bierze byle jak najtaniej i niewiadomo co później od tego sprzętu wymaga. Albo kompletuje wszystko na własną rękę po sklepach wysyłkowych i szukaj wiatru w polu...
Jednym słowem jeśli masz coś sobie do zarzucenia, to niestety jesteś sam sobie winien i musisz się z tym uporać, jeśli nie to domagaj się swego!!!
Pozdrawiam.

OLED zamiast LCD:
[komputery.katalogi.pl/temat76976/]

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

problem z wentylatorem na chipset

Warto przeczytać: Tani upgrade - konkrety | problem | DVD - PC - Wzmaczniacz | Jakiego kompa wybrac spośród tych? | skąd bios do abita kn9 | zepsute Creative inspire t7700 | Matryca w laptopie nie odpala | Problem z 8rda+ | Jak to zrobić?? (nagrywarka) | Pytanie do Tagan TG420-U02 420 W | komputer się wiesza | Zasilacz Logic | Asus A6KM-Q097 opinie | Asus P5B Intel P965 vs Asus P5N-E SLI nVidia nForce 650i SLI | Co to za płyta gł ? | Jaki LCD 20-22" (1700zł)

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL