Moj Norton Antywirus 2004 wykrył kilka wirusów na moim kompie.Znalazł je ale nie może albo usunąć pliku albo usunąc wirusa.Przez te wirusy wiesza mi sie komp.Jest jakas metoda żeby zrobić z tym porządek.Sog za pomoc
A zresztą ... i tak gruchy o ściane.... a może jednak nie .... ? Jednak nie będzie zmian !!!
Najlepiej zainstaluj sobie inny soft chroniacy, polecam Panda Platinum Internet Security. Z Nortonem 2004 jest tak że potrafi on wyjryć wirusa ale są problemy z jego usunięciem to poco taki antyvirus. Gdybym nie miał takiego przypadku to nie uwierzyłbym w taką opowieść. Zrób tak zobacz jak sie ten wirus nazywa, znajdz lokalizacje.
Nacisnij ctrl+alt+delete i spróbuj go zamkąc.
Wcześnie zobacz moze jest w kwarantannie i stamtąd mozesz go usunąc.
Oczywiście radziłym wczesniej wyciągnąc kabel sieciowy.
Jesli dalej nie mozesz go usunąc to polecam narzędzia wspomniane przed moich przedmówców, hijakthis i cwshredder.
Jesli to nie pomaga to zmien antyvira.
NIKT MNIE NIE PRZEKONA DO ANTYVIRUSA NORTONA :)
Możesz spróbować usunąć te wirusy zanim wgra się system (nie wiem jak to jest z formatem NTFS ja mam FAT 32) w każdym razie najpierw spróbuj wydrukować raport Nortona. W tym celu wejdź do Nortona przejdź na zakładkę Reports, następnie Activity Log, i wybierasz ikonkę drukarki. Powinien ci wtedy wydrukować pełne scieżki dostępu do tych nichcianych plików. Teraz restartujesz system; podczas ponownego wgrywania, gdy będzie taka możliwość naciskasz chyba del albo F8 (będzie napisane co nacisnąć) w każdym razie masz wejść do menue podręcznego i wybrać opcję "tryb awaryjny z wierszem poleceń" teraz logujesz się i czekasz chwilę aż pojawi się możliwość pisania. Wyskoczy np. "C: " I teraz wykorzystujesz swój druk: masz tam zapisany katalog w którym jest feralny plik np. "C:windowssystem32wirus.exe" Aby go skasować trzeba się dostać do tego katalogu. wpisujesz tak: cd windows <enter> teraz jesteś w katalogu windows. Następnie wpisujesz cd system32 i jesteś w katalogu windowssystem32 i już możesz kasować ten plik komendą "del wirus.exe" gdzie wirus to oczywiście nazwa wirusa z twojej kartki. Gdyby twoje wirusy były na innej partycji to nie ma problemu: zmieniasz partycję po prostu wpisując jej numer i po tym dwukropek np: F:<enter> Pamiętaj że ten wirus nie musi być w katalogu system32, może być w każdym innym, ale poruszasz się tak samo komendą cd i nazwa katalogu. I to tyle. Robisz tak dotąd aż wykasujesz wszystkie pozycję z twojej wydrukowanej listy. Nie wiem czy to jest w 100 procentach bezpieczne kasowanie takich plików ale "na zdrowy chłopski rozum" powinno być. Ja tak kiedyś zrobiłem i nie żałuję. Pozdrawiam i napisz jak to załatwiłeś by inni skorzystali
Życie to jedynie sen Boga